Matractisztítás, matrac tisztítása házilag

Matrac tisztítás házilag

Melyik az a felület, ahol minden valószínűség szerint a legtöbb időt töltjük el úgy, hogy nem is gondolnánk elsőre? Egy felnőtt ember alvási szükséglete valahol 7,5 óra körül mozog. Személyesen ismerek olyan embert, akinek elég napi 4-5 óra alvás és mégis magasan funkcionál, de én csak értetlenül irigykedek az ilyesmire. De legalább jól alszom. Már ahol…

Biztos ismerős az érzés, amikor kutya bajod egész nap, majd este lefekvésnél egyszerűen nem kapsz levegőt, meg állandóan tüsszögsz. Ilyenkor arra gondolsz, hogy hideg van, megfázhattál, vagy itt az allergiaszezon ez sajnos teljesen normális.

Könnyen lehet, hogy nem, vagy nem csak ez a gond.

Matrac tisztítás

A matracon (a matrachuzaton és a szivacsban) milliószámra élnek a poratkák. Az ürülékük súlyos allergén, akik erre intoleránsak, őket hívjuk porallergiásoknak. Mivel a bőrünkön, a ruháinkon, sőt a levegőben is élnek, végérvényesen megszabadulni tőlük nem lehet, de néha-néha erősen ajánlott.

Ezek a kis dögök nem szeretik a meleget – 55 celsius fok közelében már elpusztulnak -, de egyes vegyszerek hatására is feldobják a pacskert.

Hogyan tudom hát az ágymatracot poratkátlanítani?

Létezik erre egy gyors megoldás, amit atkaporszívónak hívnak. Ezek általában “kiporolják” a koszos matracot, és forró levegőt fújnak a szálak közé a szivacsba, illetve UV fényt bocsátanak ki, amely fertőtlenítő hatású.

Ez végleg megszabadít az atkáktól?

Nem. Sajnos idővel visszatelepednek.

Lehet a hatást fokozni?

Igen. Egy jó vegyszeres, fertőlenítős mosás, vagy gőzzel történő fertőtlenítés még jobb hatást ér el. Évente legalább egyszer érdemes megcsinálni.

Oké, ez világos, de ha itt vagy és ezt olvasod, akkor valószínűleg nem az atkátlanítás hozott ide. Sokkal valószínűbb, hogy a matracon csúnya nagy foltok éktelenkednek, amit szeretnél eltüntetni. Erre keresel megoldást, igaz?

A különböző kárpitfelületek tisztításáról már írtam egy cikket, ezt itt tudod meglesni.

Hát lássuk csak, hogy milyen foltok fordulnak elő egy átlagos matracon!

Vérfolt a matracon.

Általában barnás színű, beszáradt régi foltok. Itt egy cikk erről is. (Videó is.)

Vizelet és izzadságfoltok

Matrac tisztítás

Nagyon makacs, beszáradt, általában nagy kiterjedésű sárgás foltok a fehér matrac huzatán. Ezeknek az eltávolítása nagyon kérdéses, azt szoktam mondani, hogy olyan 50%-ban lehetséges. A matrachuzat általában levehető és külön mosható (ilyenek a memóriahabos matracok, Dormeo stb.), a visszahúzása azonban már egy külön mizéria, mert általában nagyon passzosak, ilyenkor gyakran megszakadnak, sérülnek.

Hányás, ürülék, bébiétel, vagy egyéb baleset a matracon

Matrac tisztítás

Az ilyen és ehhez hasonló biológia eredetű foltok eltávolításakor a legfontosabb a fertőtlenítés. A gőzzel történő tisztítás kiválóan fertőtlenít, de folteltávolításra sokkal kevésbé alkalmas, illetve egyes memóriahabok nem toleránsak a magas hővel szemben. A legjobb megoldás az enzimes tisztítószer, mely segít lebontani és fertőtleníteni, nemcsak a huzatot, de a matrac anyagát is, és a foltok eltüntetésére is alkalmas lehet.

Van tehát garancia arra, hogy újra olyan lesz a matrac, mint az új?

Nincsen. A matracok leggyakrabban hófehér szövetek, és több éves beszáradt foltokat még áztatással sem lehet feltétlenül kiszedni belőle. A foltok kontúrjai általában ilyenkor maradnak, de ettől még a matrac tiszta lesz.

Mitől függ, hogy a foltok kijönnek-e a matracból?

A folttól (milyen fajta, mennyi ideje van benne) és a huzat anyagától. (nem az árától). A folttisztításról itt írtam korábban, érdemes átfutni.

Miért nem szeretek matracot tisztítani?

Mert el kell fogadnom, hogy nem tudok tökéletes munkát végezni, a szövet nem lesz foltmentes. (Néhány üdítő kivétellel.) Mert vizesen a fehér matracon még sokkal több folt bújik elő, és kicsit “megsárgul”, csak száradás után lesz szebb (de azt már legtöbbször nem látom). Mert a fehérítővel nagyon könnyű összekenni a ruhámat.

Mivel lehetne mégis nagyobb hatásfokot elérni egy fehér huzatú matrac mosásakor házilag?

Rengeteg vegyszerrel kísérleteztem már, de még mindig a legkézenfekvőbb megodás a Nátrium-hipoklorit, közismertebb nevén a hipo. Ez már elég hatékony, mind fertőtlenítésben, mind folttisztításban, de nem veszélytelen. Ugyebár ez eleve egy vizes oldat ( amúgy hipóport is lehet kapni ), háztartási változatban, van a gyengébb fehérkupakos, és az erősebb sárgakupakos verzió. Egy szórófejes flakonban hideg vízzel higítva elég jó segítség lehet a foltok eltávolításában. (Igazából nem szedi ki a foltot, csak elviszi a színét, kvázi “láthatatlanná” teszi.)

Minden foltot természetesen ez sem fog eltünteni. Sőt kifehéríti a matracot is, ami vizesen jelentős színeltérést mutat.

De száradás után már alig látszik a különbség. Egy árnyalattal fehérebb folt még mindig sokkal barátságosabb, mint egy csúnya nagy sárga, nem?  🙂

Olyan erős fertőlenítő, hogy az atkáknak, szagoknak esélye sem marad. Használatakor azonban valamennyi klórgáz keletkezik, ami azért eléggé mérgező. Ezért mindenképpen csak HIDEG vízzel higítsuk fel.

Tökéletes penészölő, így a dohos, penészes matracokat kiválóan tisztítja. De erre használjuk az ózónos fertőtlenítést is.

A használata után lehetőleg szívjuk vissza a maradékot egy száraz-nedves porszívóval, vagy egy kárpittisztítóval.

A matrac száradása általában 6-10 óra, de nagyon függ a szellőzéstől, a matrac anyagától, illetve, hogy mennyi vizet használtunk. Gyorsítani lehet páraelszívóval, klímával, illetve hősugárzóval, de nagy segítség lehet egy ventillátor is.

Hogy mi mennyiért vállaljuk a matracod tisztítását?