Kárpittisztítás házilag. Mit, hogyan érdemes?

Arról lehet vitatkozni, hogy a bor vagy a whiskey hogyan, de a kárpit mindig tisztán jó. A bútorkárpit, az autókárpit és a szőnyegek mind a kényelmünket szolgálják, de ha csúnya foltok éktelenkednek rajta, akkor pont a komfort érzetünket veszítjük el. Egyszerűen nem szívesen ülünk gyanús foltokra, ezeket nem csak a tömegközlekedésen igyekszünk elkerülni, de még az utcán is, ha tudjuk. Otthon, vagy az autónkban meg pláne igyekszünk a lehető leggyorsabban megszabadulni tőle.

A következőkben igyekszem egy néhány sorban összefoglalni azt, mit is tehetünk, ha szeretnénk bútoraink, szőnyegünk vagy az autónk kárpitfelületeinek eredeti állapotát visszaállítani.

Az alábbiakban a saját tapasztalataimat osztom meg, amelyeket a munkám során szereztem, remélem sokaknak tudok vele segíteni.

Mint minden szakmának, ennek is megvannak a saját praktikái, technikái amelyeket érdemes figyelembe venni, mielőtt nekiállnánk ecetes ollóval meggyógyítani a felületet.

Szinte mindenki találkozik az életében a kárpitfelületek tisztításának a szükségével. Otthon, vagy ahol lakunk ezernyi bőr és/vagy textilfelület vesz körbe minket. Dönthetünk úgy is, hogy vásárlás után ki sem csomagoljuk, a védőfólia majd megvédi az elkoszolódástól. Igazán otthonos. 🙂

Ha mégis úgy döntünk, hogy kicsomagoljuk, az elkoszolódás miatt ne legyen bűntudatunk. Ez egy használati tárgy, és Ő van értünk, nem Mi értük.

De a tiszta környezet mindig kellemesebb, és egészségesebb. A kárpit kényelmesebbé és otthonosabbá változtatja a környezetünk, de kiváló kosztelep is, gondoljunk csak a buszok üléseire.

Ez a cikk a szövetkárpitok tisztításával fog foglalkozni.

A szövettípusok száma temérdek, de a jó hír az, hogy a tisztítási módjuk – néhány speciális esettől eltekintve – megegyeznek. Az egyszerűség kedvéért beszéljünk most a bútorkárpitokról összefoglaló néven, hiszen ez a leggyakoribb csoport, de ideértve a szőnyeg-, és matractisztítást is.

Házi módszerek. Azjóaz?

  • avagy a foltokat el lehet házilag tüntetni?

Persze, ha beüt a baj, mondjuk öcsi felrúgta a kakaót, ami a kanapéra löttyent, amitől az ott heverésző macska úgy fölugrott, hogy csak a vizelete maradt ott, akkor gyors megoldás kell, mert hétvégén amúgyis jönnek a mamáék.

Ilyenkor felcsapjuk az egyik internetes fórumot, esetleg átfutunk néhány cikket a témában,  kanapé tisztítás házilag kulcsszóval.

Ezután nagyon örülünk, mert megtudtuk, hogy olcsón és gyorsan eltávolíthatóak a foltok, ecettel, szódabikarbónával, szénsavas vízzel, szappannal, egy kevés citromlével és egy szórófejes flakonnal.

Talán egy éve még a legkeresettebb cikkben, a kárpittisztítás címszó alatt ez a recept volt.

Mi ezzel a probléma?

Hát hogy ezeket a cikkeket újságírók írják, nem szakemberek. Újságíró Péternek van mondjuk két órája arra, hogy anyagot gyűjtsön a témában, mielőtt egy másik cikket ír a lakásárak változásáról Debrecenben.

Nagy tévedés, ha azt gondoljuk, hogy Ő a saját kontójára kísérletezett ezzel, illetve a cikk megírása után is foglalkozott a témával. Pedig a szódabikarbóna erősen marja az anyagot, ezért sem jó ha benne marad.

A munkám során több esetben találkoztam már a szódabikarbóna után keletkezett sófoltokkal, ezt már csak egy halvány félmosollyal nyugtázom.

Elvégeztük a szódabikarbónás folttisztító kísérletet, hogy Önnek már ne kelljen!

Ugyanis itt a legnagyobb gond. Nem elég vegyszert (vagy vegyszer-szerű anyagot) juttatni a felületre, azt bele is kell dolgozni, és utána -a szennyeződéssel együtt- el is kell távolítani. Tapasztalataim szerint ez hagyományos száraz porszívóval kivitelezhetetlen.

Nem mellékes körülmény, hogyha ezt a módszert alkalmazzuk, minden esetben csak a felszínt kapargatjuk, hiszen az anyag mélyén összegyűlt szennyeződést, poratkákat eltávolítani nem tudjuk.

Ne feledkezzünk el a szódabikarbóna fehérítő hatásáról sem. (Eleink a fogfehérítéshez is használták.) Ezért semmi esetre sem javaslom a használatát színes és sötét felületeken.

Folteltávolítás vegyszerrel

Sokan sokféle vegyszerben hisznek, kezdve az olcsó bolti csodaszerektől a nagyon divatos bio módszereken át, a teljesen vegyszermentes gőzös tisztításig.

Nem célom igazságot tenni, mindnek vannak előnyei és hátrányai, viszont én a vegyszeres eljárásban nagyon hiszek.

Gondoljunk csak bele, a ruháinkat hogyan tisztítjuk? Vegyszerrel. Hogy az állandó vegyszeres tisztítás a szövet lassú elhasználódásával, elkopásával jár? Igen. Sajnos, mint ahogy már említettem korábban, ezek használati tárgyak, erre vannak.

Természetesen ha vegyszeresen tisztítunk érdemes a legkímélőbb tisztítószert választanunk, én a CarpetCare-nél szívesen használom a Kärcher RM 760 névre keresztelt terméket, mert ipari erősségű, de enyhén lúgos, nem bántja az anyag színét, sőt, puszta kézzel is simán belenyúlok, mert a bőrömet sem bántja és nem is szárítja.

Mikor szárad meg a kárpit?

Sajnos, mint ahogy a legszebb kerti bútoraink lefestése, kezelése után, a vizes kárpittisztítás után is meg kell várnunk a száradási időt.

Mindannyiunkat az érdekel, hogy ez meddig tart. Erre ritkán kapunk egyenes választ, de ez nem azért van mert titkolóznak a szakemberek. Ugyanis ez annyi változó függvénye, hogy nagyon nehéz pontosan megbecsülni.

Először is a mikroklímától függ. Kint van, vagy bent? Jól szellőzik a hely, az anyag? A CarpetCare-nél találkoztam olyan felületekkel, amelyek a tisztítás végére, majdnem teljesen megszáradtak, és olyannal is, aminek a száradása nagyon nehézkesen, három napig is tartott.

Másodszor természetesen nagyon függ a szennyeződés mértékétől. Ezért is mondom mindig, hogy fél- egy évente érdemes kitisztítani az anyagot, hiszen egy frissítő tisztítás, gyorsabb, könnyebb és jobb eredményekkel kecsegtet.

Ez különösen igaz a világos színű kárpitok esetében.

Az időjáráson túl, minden esetben függ a páratartalomtól is.

Nem fülled be az anyag?

Mit is takar a befülledés?

Hát az anyagban megmaradt baktériumok elszaporodását. Ideális esetben, az anyag gyorsan megszárad a befülledés nem következik be. Na de honnan tudjuk előre, hogy biztosan nem lesz büdös? Szerencsére erre is van megoldás, az egyre népszerűbb ózonos tisztítással.

Ezt a módszert használják a szennyvíztisztító telepek is.

Az ózon hipererős fertőtlenítőszer, amely az összes szagokért felelős baktériumot, kórokozót elpusztítja. A legbiztosabb, ha a kárpittisztítás végén ózonfertőtlenítéssel elpusztítjuk az összes megmaradt kórokozót.

A CarpetCare-nél nagyon hiszünk ennek a módszernek a sikerében, ezért a kárpittisztítás mellé kiegészítő szolgáltatásként csak ötezer forintba kerül.

Az anyag így garantáltan nem büdösödik be, vagy ha eleve büdös volt, ez megoldja ezt a gondot.

Most már egész sok mindent tudok a kárpittisztításról. Én is meg tudom csinálni!

Természetesen igen. A honlapunkon (https://carpetcare.hu/hogyan-tortenik-a-tisztitas/) minden egyéb szükséges információt megtalál a metódushoz.

A tapasztalataink azonban azt mutatják, hogy hozzáértés nélkül kevésbé eredményes a tisztítás, sőt egyes esetekben akár több probléma is felmerül, mint amit eredetileg megoldani szerettünk volna.

Számoljunk egy kicsit. Ha nem akar kettőszázötvenezer forintért kárpittisztító gépet vásárolni, és hozzá 5-8 ezer forintért még tisztítószert, akkor milyen lehetőségei vannak még?

Vannak a benzinkutakon is kapható relatíve olcsó szóróflakonos kárpittisztító habok, aeroszolok.Nem tartom ördögtől valónak.

Ha például kiömlik a kávé a kocsiban és gyorsan lefújjuk, megsikáljuk és kiporszívózzuk a padlószőnyeget, vagy az autó üléshuzatot elég jó eredményeket lehet elérni vele. Olyan ez, mint a fogápolás. A legfontosabb, hogy foglalkozzunk vele. 🙂

Érdemes nem a legolcsóbbat választanunk, én a Sonax kárpittisztító habját mindig a kocsimban tartom.

Ennek is van azért egy bő 2000 Ft-os ára, és ez csak néhány négyzetméterre elég. Plusz, ez csak egy gyors megoldást kínál, de természetesen nem olyan alapos, mint egy mélytisztítós ipari gép.

A kárpittisztító gép-bérlés. Így jelentősen olcsóbb, mintha megvásárolnánk a gépet, Budapesten már 3490 Ft-tól lehet bérelni, alkalmas szőnyegtisztításra, autókárpit tisztításra egyaránt. De le kell csengetni huszonötezer kauciót, plusz el is kell hozni Csepelről. Ott mindig nagy a dugó, számoljunk hát benzinpénzt, vagy buszjegyet. Vagy szerencsénk van és pont ott lakunk mellettük.

Szuper kikölcsönöztem a gépet, elhoztuk. Szombat van. Semmi kedvem megcsinálni ezt a vackot, ma végre pihenhettem volna, ez a hét elég húzós volt. Na, most már mindegy. Hogy is működik ez a vacak. Ja, aha így, ezt ide, ezt oda, ezzel nyomom, így jön, de ez mi itt, ja oké megvan. Na, akkor mit is ír, azt mondja: alaposan porszívózzuk ki a felületet. Na jó, de ehhez nem kéne valami spéci fej? (De.)

Most így lesz, azt kész. Oké, hogyan is kell csinálni utána? Mindjárt elolvasom még egyszer. Jaj, már egy órája szerencsétlenkedek itt ezzel a sz*rral…

Mindenki döntsön belátása szerint és mérlegeljen. Megéri nekem megcsinálnom úgy, hogy a szabadidőmből elveszítek négy-öt órát, elhozni-visszavinni, energiát fordítani rá, azonban spóroltam néhány ezer forintot, vagy bízzam rá valakire, akinek ez a munkája, amíg én csinálhatok mást?

Ha úgy döntesz, hogy szakemberre bízod a kárpittisztítást, akkor keress minket!

Gyorsan érkezünk, pontosan és garanciával dolgozunk.


Ha úgy döntesz, hogy kárpittisztító gépet bérelsz, akkor is keress minket!

Jó áron és rugalmas feltételekkel kölcsönzünk, minden szükséges kiegészítőt biztosítunk.