Hányásfolt, macskapisi, széklet eltávolítása kárpitos felületről, tartós szagsemlegesítés

Pisi, kaki, hányás eltávolítás

Ülőgarnitúra, matrac, szőnyeg. Hányadék, kaki, pisi vagy bármilyen biológia eredetű szennyeződés eltávolítása tartós szagsemlegesítéssel.

Pisi, kaki, hányás eltakarítás, és szagsemlegesítés

Újszülött érkezett? Kisállat lakik a lakásban? Akkor alighanem szembesülni fogsz egy kellemetlen problémával.

Egyszerű, ha mosható ruháról, vagy a padlóról kell eltüntetni. Na de a kárpitból hogy szedjem ki? És mit csináljak ezzel az irtózatos szaggal?

Nem szívesen írok a témáról, szívesebben kosaraznék egy palánk alatt, vagy sétálnék az erdőben. Minden szakmának van árnyoldala, az enyémben viszont ez gyakran megjelenik.

Kétféle emberrel találkoztam már: aki már találkozott a feladattal, és aki fog.

Mire idáig érkezem a cikkírással máris döccent egyet a folyóírásom, és az írói krízis kopogtatott.

Így jó fél évvel később is pontosan emlékszem a sarokpontokra, amelyeket le akartam írni, de úgy döntöttem inkább megkérdezem a mesterséges intelligenciát, hamarosan egyesek szerint úgyis elveszi a cikkírók munkáját. (Szerencsére én még mindig kárpittisztítással és autókozmetikával foglalkozom, úgyhogy nincs mitől tartanom egyelőre.)

(Ha a robotválasz nem érdekel, görgess a dőltbetűk után szedett részekre.)

Egész korrekt szöveget írt, bár sok hasznos gyakorlati információt nem tartalmazott. Ezt írta:

Ha otthonunkban vagy a munkahelyünkön történik baleset, és valaki pisil, kakil vagy hány, akkor azonnal cselekednünk kell, hogy elkerüljük a foltok kialakulását és a kellemetlen szagok terjedését. A kárpitok, szőnyegek, matracok és kanapék különösen érzékenyek lehetnek a pisire, a kakira és a hányásra, és nehéz lehet megszabadulni a szagoktól és a foltoktól.

Ha friss foltot találunk, akkor azonnal el kell távolítani. Használjunk papírtörlőt vagy rongyot, hogy felvegyük a felesleget, majd öblítsük le hideg vízzel. Ne használjunk meleg vizet, mert az csak rögzíti a foltot. Ha a folt száradt, akkor használjunk speciális folteltávolítót, amely kifejezetten az adott anyaghoz készült. Vigyázzunk, hogy ne károsítsuk az anyagot.

Ha kellemetlen szaggal kell szembenéznünk, akkor a szódabikarbóna és az ecet lehet a barátunk. A szódabikarbónát szórjuk a szennyezett területre, hagyjuk rajta legalább egy órán át, majd porszívózzuk le. Az ecetet vízzel hígítsuk, majd permetezzük a területre. Hagyjuk hatni legalább 15 percig, majd töröljük le. Ha a szag még mindig érződik, akkor ismételjük meg a folyamatot.

Ha minden próbálkozásunk ellenére sem tudjuk eltávolítani a foltokat és a szagokat, akkor érdemes lehet szakemberhez fordulni. A kárpittisztítók és szakemberek általában rendelkeznek speciális felszerelésekkel és tisztítószerekkel, amelyek hatékonyan eltávolítják a makacs foltokat és szagokat.

Összességében, ha pisi, kaki vagy hányásfoltokkal kell szembenéznünk a kárpitokban, szőnyegekben, kanapékban vagy matracokban, akkor fontos, hogy azonnal cselekedjünk. Használjunk hideg vizet a foltok eltávolítására, és ha szükséges, használjunk speciális folteltávolítókat. A kellemetlen szagok ellen pedig a szódabikarbóna és az ecet lehet hatékony megoldás. Ha semmi sem segít, akkor forduljunk szakemberhez, hogy hatékonyan eltávolítsák a foltokat és szagokat, és visszaállítsák a kárpitok eredeti állapotát. Ne hagyjuk, hogy a pisik, kakik és hányásfoltok lerombolják az otthonunk hangulatát és kényelmét, hiszen a megfelelő tisztítás és ápolás segíthet megőrizni a kárpitok szépségét és hosszú élettartamát.

Pár dologgal azért kiegészíteném, illetve helyesbíteném, mégiscsak nekem vannak gyakorlati tapasztalataim.

Az első lépés, ha beütött a baj. Macskapisi, kutyakaki, hányás a kanapén

Sokat nem is magyarázom ezt a cikkíró AI (ChatGPT) is leírta alaposan, meg szerintem mindenki automatikusan cselekszik ilyenkor. A nagyját –  amit lehet – összeszedi, letörli, felitatja. 

Macskahányás folt kiszedése kanapéból
Folttisztítás közben.

A folteltávolítás

Na itt kezdődnek a nehézségek, van aki pánikszerűen cselekszik, és a háztartásban jelenlévő összes létező vegyszert segítségül hívja. Na ezt nem javaslom. Túl azon, hogy valószínűleg egyik sem lesz megfelelő, a különböző kémhatások csúnya és visszafordíthatatlan károsodást tudnak okozni a kárpit anyagában és színében. 

A cikkíró gép szerint a szódabikarbóna, ecet kombó képes eltávolítani a szagokat és foltot. Az én tapasztalatom ezzel szemben az, hogy egy sajátos, ecetes bukéval tetézi az illatkavalkádot, valamint újabb foltokat eredményez. Szerencsére ez legalább nem eltávolíthatatlan.

Minden folteltávolításról szóló cikkemben igyekszem hangsúlyozni, hogy a folteltávolítás első lépése az, hogy megkeressük az adott folt oldószerét. Jelen esetben ezzel olyan hatalmas feladat nincsen, jellemzően az általános mosószer képes eltávolítani ezeket a szennyeződéseket. A vizeletfolthoz az ammónium-hidroxid és a hidrogén-peroxid lehet még segítségünkre. Itt egy korábbi cikkem a témában: https://carpetcare.hu/a-folttisztitas-karpitszoveten-ulesen-kanapen-szonyegen/

Fertőtlenítés, folttisztítás
Fertőtlenítés, majd folttisztítás folyamata.

Háztartási boltban kapható folttisztítószerek

Nincsenek jó tapasztalataim. Általában hatástalanok, vagy alacsony hatásfokkal működnek, és például az állati vizeletet eltávolító spré (amit jellemzően állatkereskedésben kapni), kifejezetten kellemetlen és erős szagú, cserébe legalább nem használ, és szinte eltávolíthatatlan.

Fertőtlenítő szerek

Na ez már sokkal jobb nyomvonal. A folteltávolítás mellett nagyon fontos a szagforrás megszüntetése, nem csak azért mert ez a legkellemetlenebb aspektusa a balesetnek, hanem mert elég egészségtelen is. Ne feledjük, a szagokat jellemzően kórokozók tevékenysége okozza, és habár a vizelet például egészséges szervezetből távozva steril (egészségtelenből nem feltétlen!) táptalajt nyújt a baktériumoknak. A szőnyegen éktelenkedő hányásfoltot nem is kell taglaljam.

A fertőtlenítőszer képes egyedül a szagforrások, és kórokozótelepek maradandó megszüntetésére. Mégsem jó minden háztartási boltban fellelhető darab. Először is fontos, hogy kárpitfelületen (matracon, fotelen, szőnyegen) használható legyen. Ne okozzon szín károsodást. Most szándékosan nem említek márkát, mert senkinek nem akarom az üzletét rontani, de ha esetleg textíliához való fertőtlenítőt használnál, és SANYITÓL vásárolnál, akkor megjegyezném hogy szerintem annak eleve hányás-szaga van. Ha esetleg JÓL ELKÉSZÜLT-en szeretnéd a szövetet fertőtleníteni, akkor igazat adok Neked. 😀

Folttisztító gép
Ez a minimum felszerelés. Otthonra, folteltávolításhoz éppen elég. 🙂

A tartós megoldás, szagsemlegesítés

Visszatérve a robot cikkhez, igazat adok neki abban, hogy ha tudsz hívj szakembert! Ipari környezetben is bizonyított enzimes folttisztítószert használunk, ami nem csak elfedi, elrejti a szagot, hanem a hozzáadott enzimeknek köszönhetően, lebontja a biológiai eredetű szennyeződéseket, megszünteti a szagokat és még az illata is 10-ből 10 embernek tetszik. 🙂

Jellemzően egyébként úgyis mindig ez történik. Otthon megpróbáljátok megoldani, majd hívtok minket. A bizalomért cserébe garanciát is vállalunk.