Bőrkanapé, bőrülés tisztítása házilag

Bőrtisztítás házilag

Milyen vegyszert válassz? Mi kell hozzá? Mire figyelj?

A bőr eleganciát és szépséget hordoz. A legtöbben azért választunk otthonra bőr ülőgarnitúrát, mert a nappali ékköve lehet és mert könnyű tisztán tartani…

De tényleg könnyű a bőrtisztítás?

A leggyakoribb házi praktika a bőr tisztításához a lágy szappanos víz és egy száraz rongy. Logikus, hiszen a kezünket is így mossuk,

És akárcsak a börünk, a bőrbútorok is lélegző, élő anyagok. (legalábbis a huzatuk)

Van azonban egy hatalmas különbség!

A bőrülés, bőrhuzat már nem képes önmagát regenerálni, nincs sejtmegújuló biológiai folyamat.

Ha a kezünkön a bőr kiszárad, megsérül, kirepedezik, megkeményedik, vagy épp felázik, felpuhul, nincs nagy probléma, hiszen az elhalt sejtek kicserélődnek, így a bőr gyógyul.

A kiképzett marhabőr sajnos már nem képes ilyen folyamatra.

Ezért lássuk mire kell vigyázni a bőrbútorok tisztítása, és ápolása nyomán!

  • A bőr zsírtartalmára
  • A bőr nedvességtartalmára
  • A bőr fajtájára (különösen igaz nubuk, vagy velúrbőr esetén)
  • Milyen foltokat szeretnénk eltávolítani?
  • Milyen vegyszereket és eszközöket használhatunk?
  • Mivel ápolhatjuk a bőrt a tisztítás után?
  • Hogyan tudom megvédeni a bőrt?

A bőr a rugalmasságát és az ellenállóképességét a nedvesség és zsírtartalmának köszönheti. Ebből idővel a használatból és az egyéb fizikai igénybevételtől (pl a nap UV sugarai) folyamatosan veszítenek, de ezt a folyamatot sok-sok évig lehet késleltetni.

A bőrülések, bútorok fajtája leggyakrabban marhabőr. Minősége részint attól függ, hogy az állat melyik részét használták fel (pl. háta, oldala vagy hasa alja), részint a kiképzésüktől.

Bőr autóülés tisztítás

Ha nem megfelelő vegyszert használunk a bőrtisztításhoz, például erősen savas, vagy lúgos tisztítószert, akkor valószínűleg több kárt okozunk, mint amennyi hasznot.

Megfelelő hidratálás nélkül ugyanis a bőr keményedik, szárad, repedezik, sérül. Ezért a folttisztítása is sokkal nagyobb kihívás lehet, mint szövet esetén.

Én senkinek nem javaslom, hogy házi módszerekkel kísérletezzen. Legfeljebb foltbenzinnel, vagy semleges kémhatású tisztítószerrel próbáljuk eltűntetni az esetleges foltokat.

De lehetőleg minden kísérlet előtt igyekezzünk kifejezetten az adott folt eltávolítására szolgáló bőrtisztítószert beszerezni, ha lehet kérjük ki a gyártó/forgalmazó segítségét.

Ugyanis nemcsak a bőr anyagát, de a színét is sérthetjük. A legtöbb bőrfesték kötőanyaga ugyanis cellulóz-észter, ami (az általános célú folttisztítószerekben gyakran megtalálható) acetonban és nitrohigítóban is kiválóan oldódik.

A folttisztítást a bőrön első körben igyekezz bőrtípusnak megfelelő tisztítószerrel eltávolítani. Ehhez a tisztítószeren túl, szükséged lesz mikroszálas törlőkendőkre, és egy bőrtisztító kefére. Ha ez nem sikerült, lehetőleg  ne dörzsöld, vagy vasald. Inkább használj folttisztítót.

Zsíros-olajos szennyeződések eltávolítására használhatunk foltbenzint, de ez alaposan szárítja a bőrt így csak óvatosan.

Kifejezetten találunk kiskereskedelmi forgalomban is kapható bőrre való zsírfolt eltávolító készítményt. Ugyanígy találunk tintafolt, penészfolt, vizelet-folt eltávolítót.

Tisztítás után minden esetben kötelező ápolni, hidratálni a bőrt!

Ne használj ehhez baba kézápolót! Lehet, hogy jobb, mint a semmi, de sokkal többet tehetsz egy, akár többmillió forintba kerülő ülőgarnitúráért, ha ápoláshoz is minőségi szert használsz.

Minden tisztítás után használj bőrápolószert. A legjobb ebből is a természetes. A méhviaszos bőrápolóbalzsam teljesen természetes és védi is a bőrt.

Bőrolajjal a már kiszáradt és megkeményedett bőrfelületeket is regenerálni tudod. Érzékenyebb bőröknél (pl anilin) évente, két évente javaslom a használatát.

Végezetül, arról pár szó, hogy mit tehetsz annak érdekében, hogy a bőrkárpit könnyen tisztíthatóvá váljon és sokáig szép maradjon?

Használj bőrimpregnálót! Ez egy láthatatlan nanotechnológiás ”páncélt” képez a felületen, amely használattól függően akár egy évig is megvédi a bőrt a koszolódástól.

Ha mindezeket egyben szeretnéd, és nem kísérleteznél, keress minket! Munkánkra garanciát vállalunk.