Vérfolt eltávolítása házilag

Találós kérdés.

Általában közel 5 litert cipelünk magunkkal belőle, mégis akkor nyugodt mindenki, ha nem látjuk. Mi az?

A vértől eredő foltok ugyan leggyakrabban ruhán keletkeznek, de egyes balesetek folytán nem ritkán megjelenik az ülőgarnitúrán, vagy a szőnyegen is.


Gyakori, hogy a szúnyogcsípés után a vérrel jóllakott szúnyogot illetjük egy istenessel, ennek a nyoma meglátszik az autóülésen is. Ki lehet szedni a vérfoltot az autóülésből?

Előfordul, hogy a hölgyek havi ciklusa nem várt időpontban jelentkezik, és a hófehér matracon menstruációs vérfolt lesz. Ki lehet tisztítani a matracból a vért nyomtalanul?

Megesik az emberrel, hogy megvágja, megszúrja magát, rosszabb esetben mást, esetleg lefejeli a jószomszéd térdét. Ezután ki tud figyelni arra, hogy ne kenje össze vérrel a bútort?

Ezt a brutális látványt egy sérült kutya okozta. A kutya azóta jól van. 🙂 Az autó új, az ülés tört-fehér!

A probléma mindig akkor adódik, ha ezeket a gyakran már beszáradt vérfoltokat megpróbálja egyedül eltávolítani.

Az internetes fórumokban gyakran hetet-havat összehordanak arról, hogy milyen módszer a tuti.

Sajna, a cikkekben fellelt házi praktikák is kudarccal végződnek.

Az általános folttisztításról bővebben már írtam egy cikket. Ide kattintva elolvasható.

Véres lett a kanapé. Mit NE tegyek!

A vérfolt elég makacs tud lenni. Hőre nagyon érzékeny. Ezért semmi esetre se próbáljuk meleg vízzel, vagy gőzzel eltávolítani! Ha így teszünk, már többé nem lehet kiszedni a foltot.

Lehetőleg hívjon szakembert!

De miért ilyen makacs folt a vérfolt? Hiszen a nagy része víz.

Ez így van. A Wikipédia azt írja, hogy a vérplazma 90%-a víz. De mi található még a vérben? Hát különböző féle fajta vörös-, és fehérvérsejtek, amelyek hő hatására megolvadnak és rögzülnek a szövetben!

Amennyiben ez a folyamat bekövetkezett, ott sajnos már csak a kárpitos segíthet.

Ezt is megmentettük!

Mit tehetek a friss vérfolttal?

A friss vért a hideg víz is oldja. Amennyire lehet próbáljuk meg  felitatni a szövetről, majd hideg vizes törlővel vagy szivaccsal (ami csak éppen nedves) próbáljuk meg felitatni, tupfolni. Így a folt nagy része eltávolítható. A maradék meg kicsit felhígult, így korántsem olyan vészes a kimosása.

Mit tehetek a beszáradt vérfoltokkal?

Na, ez már sokkal nehezebb ügy, de nem lehetetlen! A vérfolt eltüntetésére első körben használhatunk hidegvizes finommosószer oldatot. Óvatosan egy szivaccsal dörzsöljük át a felületet, ez kicsit hidratálja a foltot is.  Természetesen szövetanyag-függő, hogy milyen oldószerrel próbálkozhatunk.

Műszál esetén lehet nagyon híg sósavat is használni (ezt inkább csak fehér szöveten), valamint szalmiákszeszt, ami festékboltban, háztartási boltban kapható.

Érzékeny pamuton, vagy selymen burgonyakeményítőből és hideg vízből kell sűrű pépet felhordani az anyagra.

Próbálkozhatunk még sóoldattal (matracon, vagy fehér szöveten). Esetleg háztartási boltban vett marhaepe szappannal dörzsöljük át a foltot, és tupfoljuk szivaccsal.


De a legbiztosabb megoldásért a beszáradt vérfoltok eltávolításáról tekintsd meg ezt a videót!

Ha úgy döntesz, hogy szakemberhez fordulsz, keress minket!

Osztd meg ezt a cikket, hogy más is lássa, a vérfoltot nem lehetetlen eltűntetni a kárpitból!