Golyóstollfolt, tintafolt eltávolítás házilag

A gyerekeknek a kanapé sokszor egy üres vászon felületnek tűnik, ezért élik ki rajtuk a kreativitásukat Jó gyerekek virágokat, napocskát rajzolnak, a kevésbé jók trágár szavakat írnak az ülőgarnitúrára. Előbbit hamarosan, utóbbit minél előbb szeretnénk eltávolítani a szövetből. 🙂


Mit tegyek, és mit ne tegyek a kanapéra, ha tintafolt került rá?

Tévhitek

A legtöbben ilyenkor felcsapnak egy internetes fórumot, ahol városi legendák keringenek különböző csodás, házi módszerekről és arról, hogy citromlével vagy ecettel, esetleg szódabikarbónával teljesen eltüntethető a kanapén keletkezett tintafolt. A golyóstollfoltot eltávolítani ilyen és ehhez hasonló megoldások sajnos a gyakorlatban nem fognak működni.

Ezek a cikkek általában úgy születnek, hogy egy újságíró – akinek van egy órája írni erről a témáról – olvasta egy fórumon, megírta, a következő cikkíró már ezt használta fel az anyaggyűjtéshez.

Így terjed “kézről-kézre”. Egy a közös bennük, hogy valószínűleg sohasem kísérleteztek ezzel a módszerrel. Miért gondolom ezt? Mert így egészen biztosan nem fog sikerülni.

Remélem, ezzel a cikkel néhány ködös hiedelmet el tudok oszlatni a folteltávolításról, mielőtt a tollfolt mellett újabbak keletkeznek. Az általános folttisztításról korábban már írtam egy cikket, amelyben megállapítottam, hogy a folt tisztítása előtt nagyon fontos meghatározni a folt eredetét, mert ennek tudatában az eltávolítása már fele olyan nehéz lesz.

Milyen oldószert használjunk?

Akkor hát lássuk, hogy miből is áll a tinta, mint anyag! A Wikipédia szerint a tinta oldószerben, vagy vízben feloldott festékoldat, összetett anyag, mely oldószert és pigmenteket, illetve festékanyagot, gyantát, kenőanyagot, esetleg felületaktív anyagot, apró szemcséjű anyagot, valamint egyéb adalékanyagokat tartalmaz.

Ebből tehát megtudhatjuk, hogy festékanyag feloldva. A feloldás tehát lehetséges, méghozzá szerves oldószerrel. A toll úgy fog a papíron, –  jelen esetben a kanapén, vagy a szőnyegen – hogy  az oldószer az illékonyság a nyomán elpárolog a festékanyag pedig visszamarad.

Nincs tehát más dolgunk, mint a megfelelő oldószerrel újra feloldani a szövetben, és így kimosni a golyóstoll foltot a kanapéból.

De milyen oldószerrel lehet eltüntetni a tintafoltot a kanapéból, fotelből, szőnyegből, matracból vagy bármilyen kárpitos felületről?

A boltokban kaphatóak direkt erre a célra való folttisztítószerek, ugyanakkor sokkal költséghatékonyabb acetont vagy nitrohigítót használni, esetleg denaturált szeszt (ezzel óvatosan, egyes poliészter anyagokat elszínezhet) jellemzően ezeket használják a fent említett folttisztító szerekhez is.

Nem gyors, de biztos megoldás!

Ezek az anyagok elég gyorsan párolognak, ezért eltarthat egy ideig, amíg teljesen eltűnik a folt.

Fontos kimosni is!

A folttisztítás mindig kéz a kézben jár a kárpittisztítással.

Ha a foltot feloldjuk a szövetben, de nem szívjuk ki, akkor csak szétterül benne. (A mosógép ugyanezen az elven működik csak elszívás helyett a centrifuga kirázza a feloldott szennyeződést a ruhából)

Ha a foltot feloldjuk a szövetben, de nem szívjuk ki, akkor csak szétterül benne. (A mosógép ugyanezen az elven működik csak elszívás helyett a centrifuga kirázza a feloldott szennyeződést a ruhából)

A tisztításhoz szükségünk lesz egy száraz-nedves porszívóra, esetleg egy kárpittisztító gépre.

Hogyan szedjem ki a tintafoltot a fotelből házilag?

Amennyiben biztosra mennél keress minket mert több éves tapasztalattal a hátunk mögött rendelkezésre állunk és garanciát vállalunk.

Nézd meg a munkáinkat Facebookon, Instagramon, YouTube-on!