Autókárpit tisztítás I.rész

Akinek autója van tudja, hogy szembesülni fog az autó üléseinek az elkoszolódásával. Roppant zavaró a csúnya foltok látványa, de van rá megoldás.

Sokan vagyunk, akik a hétköznapjaik és hétvégéik egy jelentős részét töltik el az autójukban ülve. Ha napi fél-egy akár több órát ingázunk, vagy sokszor sok helyre kell elszaladnunk nap közben, hétvégén meg a családot látogatjuk meg vidéken, vagy a városban, akkor könnyen kijön a matek, heti 6-8 órát is eltöltünk a volán mögött.

Bevallom, velem is sokszor megesik, hogy eközben eszem-iszom, tüsszentek, köhögök, morzsázok, lötykölök. Ahogy telnek-múlnak a napok, ezeknek a nyomai mind jobban meglátszódnak.

Az érti csak igazán miről írok, akinek gyereke is van. Akinek több is, most nagyban bólogat. 😊

Vannak extrém esetek.

Alapvetően ahhoz, hogy mennyire érezzük magunkat komfortosan az utastérben nagy mértékben hozzájárul a tisztaság.

Amikor este befekszünk az ágyba, egy friss illatos ágynemű, mindenkit mosolyra fakaszt és jobban is alszunk tőle.

Miért ne kísérhetne el minket ez a komfort-érzet az utunk során is?

Az utastérben azonban többféle különböző felülettel is találkozhatunk, amelyeknek a tisztítása más-más vegyszert, más-más technikát igényel.

A továbbiakban megkísérlem ezeknek a bemutatását, helyes tisztítási metódusát, és a megfelelő anyagok szakszerű használatának a módját.

  1. rész: Az autókárpit tisztítás

Korábban írtam egy cikket az otthoni kárpittisztításról. Ebben megosztottam a tapasztalataimat és igyekeztem eloszlatni pár tévhitet. Az abban leírtak az autókárpittisztítás esetében is igazak.

Vegyük sorra hol található a kocsiban kárpitfelület? A tetőburkolat, a  csomagtérburkolat, a padlóburkolat anyaga szinte mindig kárpit.

Ezenkívül az ülések, a fejtámlák, valamint az ajtók egy része is gyakorta van kárpitozva, ezeket bőrrel is kárpitozzák, így lehetnek félbőr, alcantara, vagy teljesen bőrrel burkolt elemek.

A bőrkárpit tisztítása és ápolása azonban egy külön cikk témája lesz, ezért ez a cikk most csak az autó utasterének a szövetkárpit-tisztításával kíván foglalkozni.

Érdemes kétfelé osztani a kárpitos felületek tisztítását a kocsiban.

Vannak olyan felületek, amelyek nem érintkeznek közvetlenül a bőrünkkel, ilyenek a tető-,és padlókárpitok, valamint a csomagtér. Az ülések, fejtámlák és ajtókárpitok rendszerint közvetlen érintkezésben vannak a csupasz bőrünkkel, vagy a hajunkkal.

Miért fontos ez a különbségtétel?

Azért, mert a bőrünk felszínét egy vékony felhámréteg borítja. Ez a felhámréteg állandó kopásban van, és a faggyúmirigyeknek köszönhetően finom zsírozása is van. Azokkal a felületekkel tehát, amelyekkel a bőrünk érintkezik, ezt az enyhén zsíros, lekopott hámréteget kell eltávolítani, akárcsak a kanapé, fotel, ülőgarnitúra tisztítás esetében is.

Világos ülésen jól látszik a zsíros sárgás-barnás elszíneződés, amit a bőrünkkel viszünk fel.

Milyen tisztítószert kell alkalmaznunk tehát autóülés tisztításnál?

Olyan szert, amely tartalmaz zsíroldót. Akárcsak az ülőgarnitúra esetében, az autóülések felszíne is elzsírosodik. Ez egyrészt látszik, mert egy sárgás-barnás elszíneződés alakul ki az ülőfelületen, másrészt ha finoman végigsimítjuk, nem érezzük a szövet finom bolyhait. Egy jó minőségű kárpittisztítószer ipari erősségű, enyhén lúgos. Ez a szennyeződések 80-90 százalékát el tudja távolítani. Azonban bizonyos foltok esetén ez már kevés.

A folttisztítás az autóban.

A folttisztításról már írtam egy cikket, itt olvasható.

Azokon a foltokon, ahol a kárpittisztítószer már kevésnek bizonyul, szükség lehet különböző folttisztító szerekre. Ilyen foltok jellemzően: kávéfolt, rágófolt, rozsdafolt, mustárfolt, vörösborfolt, körömlakkfolt, viaszfolt, kólafolt, hányásfolt, vizeletfolt, egyéb régi berögzült, beszáradt foltok.

Mint a fent említett cikkben is leírtam a folttisztítás alapja – a kárpittisztításhoz hasonlóan – a szennyeződés feloldása a szövetben, majd a vízzel, mint segédanyaggal kimosni, kiszívni a kárpitból.

Mire vigyázzunk?

Én nem javaslom, hogy hozzáértés nélkül nekiessünk a tisztításnak, különösen igaz ez a folttisztítás esetén. Egy rosszul megválasztott savas vegyszerrel, nem megfelelő technikával maradandó sérülést okozhatunk az anyagban vagy az anyag színében.

Ha mégis úgy döntöttél, hogy nekiállsz. Az előző cikkemet másodszor is ajánlom elolvasásra, melyben néhány gyakorlati tanácson túl, eloszlatok tévhiteket, megosztom a tapasztalataimat.

Hogyan dolgozzunk?

Szükségünk lesz a megfelelő vegyszerre, nagyon biztonságos a Karcher Rm760 névre keresztelt termék, ezzel kárt nem nagyon tudunk okozni. Továbbá porszívóra (még jobb a száraz-nedves verzió), permetezőre, kefére, esetleg kárpittisztító gépre.

A felületeket alaposan porszívózzuk át. A legjobb az úgynevezett porológép erre a célra, mert a szövet mélyére lerakódott koszt „kiütögeti” a szivacsból, így ezen a téren a leghatékonyabb.

A szivacs belsejében rengeteg por rakódik le, ezért fontos a porolás. Persze jobb módszer is létezik. 🙂

Az állatszőr eltávolítását erre alkalmas kefével végezzük. Itt nem spórolhatjuk meg a kézi erőkifejtést.

Ehhez állatszőr kefére lesz szükség!

A vegyszerünket hígítsuk a kellő mennyiségű vízzel, majd oszlassuk szét a felületen. Ha szükséges (!) használjunk kefét az eldolgozáshoz és a szennyeződés fellazításához de mindig óvatosan, lehetőleg puha sörtéjű kefét. A körömkefét lehetőleg csak a durvább anyagoknál használjuk. Pl: biztonsági-öv, illetve padlókárpit tisztításánál.

A legfontosabb, hogy a koszt a vegyszeres vízzel együtt minden esetben szívassuk ki az anyagból, mert másképpen eltűnni nem fog. Ha ezt nem tesszük, úgy csak szétoszlatjuk az anyagban, melynek hatására egyrészt csúnyább lehet, másrészt az anyag mélyebb rétegébe szivárog, ahonnan eltávolítani sokkal nehézkesebb. A célra használjunk száraz-nedves porszívót, vagy kárpittisztító gépet.

A száradás

Az ideális idő a kárpittisztításra a szabadban 15-20 fok, enyhe szél. A száradás nagymértékben függ a felvitt víz mennyiségétől, illetve annak visszaszívásának mértékétől. Gyorsítani a belső keringetéssel, fűtéssel, átszellőztetéssel, szárítógéppel lehet. Amennyiben mégis azonnal szükségünk van az autónkra, egy-két törölközőt helyezzünk az ülésekre, hogy ne ázzon át a ruhánk.

A teljes száradás hőmérséklet, páratartalom, szellőzés függvénye, de általánosságban körülbelül 12 óra.

Amennyiben úgy dönt, hogy profira bízna az autója tisztítását, keressen minket: www.carpetcare.hu/kapcsolat